29.01.2018

Aluat fraged

Acest aluat este unul rapid si bun cu care se lucreaza usor. Se poate folosi la placinte, fursecuri, diverse prajituri, nuci, cornulete💜. Recomand din inima si aceasta reteta.
Daca probati reteta mea de Aluat fraged  sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😊.Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de FacebookFacebook.😉.


    Ingrediente:
  • 450-500 g faina
  • 150 g unt gras
  • 50 g untura
  • 2 galbenusuri
  • 150 g smantana grasa(fermentata)
  • 125 g zahar pudra 
  • o lingurita esenta de vanilie sau rom (optional)
  • un pliculet amoniu pt.prajituri stins cu o lingura de otet sau un pliculet praf de copt
  • o lingurita coaja de lamaie(optional)
  • un varf cutit sare
Mod de preparare:

Punem intr-un bol untul moale taiat cubulete si restul ingredientelor mai putin faina. Amestecam bine cu telul in forma de para. Incepem sa adaugam treptat faina,  amestecam cu telul atat cat se poate, apoi amestecam cu mana. Adaugam atata faina pana obtinem un aluat potrivit de tare care nu se mai lipeste de maini. Nu framantam aluatul prea mult pentru ca se va guma, il framanat doar pana se omogenizeaza toate ingredientele. Cand este gata, infasuram aluatul in folie alimentara si il dam la frigider pentru cel putin o jumatate de ora dupa care il putem folosi. Daca vreti sa faceti cornulete din acest aluat puteti renunta la zahar.
Acest aluat este bun si la prepararea prajiturilor cu mere sau branza, la nuci sau diverse fursecuri.
Daca nu aveti untura, o inlocuiti cu 100 g unt...deci, puneti in total 250 g unt gras. Spor!😍
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z

Aici gasiti reteta pentru  PRAJITURA CU BRANZA DULCE SI STAFIDE.
Aici gasiti reteta pentru CORNULETE FRAGEDE CU RAHAT.

22 de comentarii:

  1. Daca nu am untura, pot folosi mai mult unt? Sa zicem 200 g unt? Multumesc pentru raspuns! Sunteti minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Da, iti recomand sa folosesti 250 g de unt

      Ștergere
  2. Am folosit aluatul la cornulete!! BESTIALE! Trebuie ascunse, altfel... Multumesc mult pentru reteta. Inca o data sse dovedeste ca esti super tare! Felicitari! Am o intrebare: aluatul se poate pastra la congelator? Din motive de lipsa de timp, l-as face cand este timp si sa-l folosesc la nevoie! Multumesc pentru raspuns!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Michaela. Ma bucur ca ai incercat reteta si ca ti-a placut. Desigur, aluatul se poate pastra in congelator. Pup, o zi frumoasa! <3

      Ștergere
  3. Anonim23/12/20

    Mulțumim pentru rețetă! Este minunat aluatul!

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim3/9/22

    Mulțumim pentru rețetele postate sint foarte bune

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! Iti multumesc si eu pentru vizita si aprecieri. O duminica binecuvantata sa aveti!

      Ștergere
  5. Anonim17/12/22

    Mulțumesc este jenial aluatu

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim23/10/23

    Multumim pt rrtete

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag! Iti multumesc si eu pentru aprecieri, o seara frumoasa!

      Ștergere
  7. Anonim23/10/23

    Multumim pt retete.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag! Iti multumesc si eu pentru aprecieri, o seara frumoasa!

      Ștergere
  8. Anonim12/11/23

    Minunat aluatul obținut , mulțumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, ma bucur ca v-a placut. O zi frumoasa cu spor in toate!

      Ștergere
  9. Anonim12/11/23

    Se poate folosi doar untură sau osânză în loc de unt? Eu așa știam rețeta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desigur, este foarte buna si untura sau osanza.

      Ștergere
    2. Anonim13/12/23

      Dacă folosim numai untura ce gramaj trebuie

      Ștergere
    3. cantitati egale de untura si smantana, adica 150 si 150

      Ștergere
  10. Angelica Boboutanu29/3/24

    Bună, aluatul acesta îl pot folosi la plăcintă cu mere? Dacă da, puțin ajutor va rog... explicit.
    Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, Angelica. Aluatul se imaprte in 4 bucati din care se intind, pe rand foi. Pe fiecare foaie se pune umplutura de mere si se ruleaza. Sper ca m-am facut inteleasa. O seara frumoasa!

      Ștergere