12.12.2017

Turta dulce glazurata


Un desert ieftin, super aromat, fraged si delicios. Turta dulce.... dulcele copilariei. Recomand sa faceti impreuna cu copiii...se vor bucura enorm.💜 


Daca probati reteta mea de Turta dulce glazurata, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.

    Ingrediente:
  • 480 g faina (impartita in 150 g +330 g) 
  • 250 g zahar 
  • 125 ml apa 
  • 50 g unt 
  • un ou 
  • 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu 
  • 3 lingurite scortisoara 
  • 1 lingurita cardamon 
  • 1 lingurita ghimbir 
  • 1lingurita nucsoara 
  • un varf cutit de sare 
    Pentru glazura:
  • un albus de ou 
  • 100 zahar pudra cu aroma de vanilie 
  • 2 linguri apa fierbinte 
  • putina zeama de lamaie 
    Decor (optional):
  • bombonele 




Mod de preparare:
Pentru inceput vom face un sirop de zahar ars: punem intr-o craticioara o lingura cu varf de zahar si asezam craticioara pe foc mic. Lasam zaharul la caramelizat pana capata o culoare maronie(fara sa il ardem) apoi turnam 125 ml apa fierbinte...atentie la aburi! Cand se topeste tot caramelul  adaugam condimentele(scortisoara, cardamonul, nucsoara si ghimbirul), sarea si zaharul ramas. Amestecam, oprim focul de sub craticioara  si adaugam 150 g faina (toata odata). Amestecam bine cu telul ca sa nu faca cocoloase. Transferam compozitia astfel obtinuta intr-un bol mai incapator si o lasam sa se raceasca.
Aprinem cuptorul la foc mediu(180°C) si tapetam o tava cu hartie de copt. Eu am stropit tava cu putina apa ca sa se lipeasca hartia mai bine de ea.
Peste compozitia racita adaugam cele 330 grame de faina cernuta si amestecata cu bicarbonatul de sodiu. Punem oul si untul topit si racit. Amestecam cu mana toate ingredientele si transferam aluatul pe masa infainata. Il framantam cateva minute pana devine elastic si nelipicios.
Rupem bucati din aluat (eu le-am canatarit-35 gr fiecare) si modelam bile pe care le asezam in tava cu ceva distanta intre ele. Le coacem aproximativ 15-20 de minute fara a le usca prea tare in cuptor. Turtele coapte trebuie sa fie moi la atingere pentru ca se vor mai intari pe masura ce se racesc.
Mie mi-au iesit 25 de bile si mi-a ramas putin aluat din care am modelat un Om de zapada: am format 3 bile cu dimensiuni diferite si le-am asezat intr-o alta tava lipite una langa cealalta. Le-am copt, la fel, aproximativ 20 de minute.
Glazura:
Mixam albusul spuma cu zeama de lamaie, apoi adaugam in 3-4 reprize zaharul pudra. Continuam sa mixam pana obtinem o bezea. Adaugam pe rand cele doua linguri de apa fierbinte si amestecam bine.

Luam cate o bucata de turta dulce, o cufundam cu partea bombata in glazura si o asezam pe hartie de copt. Eu le-am asezat in aceeasi tava si hartie pe care le-am si copt. Lasam sa se usuce glazura.  Optional, presaram bombonele cand glazura este aproape uscata.

Peste Omul de zapada am turnat glazura cu lingura iar cand aceasta a fost aproape uscata i-am modelat ochii din 2 bombonele, iar gura ,nasturii si caciula i-am facut din pasta de zahar. Gustos si de mare efect! 
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti si alte retete cu DULCIURI.














Aici gasiti reteta NUCILOR UMPLUTE CU CREMA DE CIOCOLATA
Aici gasiti reteta CORNULETELOR FRAGEDE CU NUCA.


Ni6sD4/WjAaznxKe3I/AAAAAAAAHyE/R4SPuwagav4WQNaB0TiWb8YwOIBg5POqQCLcBGAs/s1600/16.JPG" />


6 comentarii:

  1. Anonim12/12/22

    Da am sa fac și eu turta dulce cu nepoții, bine explicate rețetele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Astept sa imi spui cum a iesit. O zi frumoasa!

      Ștergere
  2. Anonim13/12/22

    Mulțumim pentru rețete! Mă bucur că am găsit glazura albă, vreau să fac un kugluf glazurat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim25/12/23

    Delicioase,copii au fost super incantați,multumim pentru rețeta🎄

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag, ma bucur pentru copii. Sarbatori fericite!

      Ștergere

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!