10.12.2017

Lebar de casa

Va prezint o reteta de lebar delicios, asa cum se face la noi in zona Buzaului(comuna Florica). Sper sa o incercati, si sa va placa 💙 



Daca probati reteta mea de Lebar de casa, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat trieste invata.


     Ingrediente:
  • 2 bucati  ficat de porc (aproximativ 3 kg)
  • slanina(1kg), am folosit si slanina cu putin sorici
  • 3-4 oua
  • 2 frunze de dafin
  • o lingura boabe de piper
  • piper macinat
  • boia dulce si iute
  • cimbru
  • sare
  • intestine de porc mai drepte




Mod de preparare:
Spalam ficatul si slanina de porc si le punem la fiert in apa cat sa le acopere cu 3-4 degete. Eu am folosit si niste slanina care avea putin sorici. Se mai poate folosi si o bucata de carne mai grasa.  Adaugam  frunzele de dafin si boabele de piper. Indepartam spuma care se formeaza ori de cate ori este nevoie. Le fierbem aproximativ trei sferturi de ora sau pana sunt patrunse.
Dupa acest timp, le scoatem si cand se racesc le taiem in bucati mai mici, apoi le trecem prin masina de tocat. Eu am folosit o sita de marime medie, daca doriti puteti folosi una mai deasa.
Batem ouale cu furculita intr-un castronel si le adaugam in amestecul de ficat si slanina. Condimentam cu boia, sare, cimbru si piper macinat. Amestecam foarte bine toate ingredientele. Gustam sa vedem daca mai este nevoie de sare sau condimente. Amestecul trebuie sa fie pastos, nu uscat. Daca este prea uscat mai adaugati 1 ou sau putin din zeama in care au fiert ficatul si slanina.
Umplem lebarii cu ajutorul masinii speciale sau cu masina de tocat la care vom atasa dispozitivul pentru umplut carnatii/lebari/caltabosi.
Legam capetele matelor cu sfoara, apoi le unim. Intepam lebarii cu scobitoarea si ii punem la fiert in zeama in care a fiert carnea. Ii lasam sa fiarba la foc mic aproximativ un sfert de ora dupa primul clocot. Ii mai intepam din cand in cand cu scobitoarea ca sa nu se sparga. Cand sunt gata, ii scoatem si ii punem la presat intre 2 blaturi cu o greutate deasupra. Ii lasam pana a doua zi, apoi ii  punem in frigider. Ii putem afuma(sau nu) si pastra mai mult timp la congelator. Un deliciu!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca😙. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete de APERITIVE/GARNITURI.









Aici gasiti reteta pentru TOBA DE CASA.

5 comentarii:

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!