03.03.2016

Cozonac pufos cu umplutura de nuca

Imi place sa fac cozonac...il prepar ori de cate ori poftesc, nu conteaza anotimpul... cand am pofta trec la treaba💜.  Recomand cu drag reteta!

Daca probati reteta mea de Cozonac pufos cu umplutura de nuca, va stept cu drag sa-mi spuneti cum v-au reusit si cat de mult v-au placut. Toate sfturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.


   Ingrediente pentru trei cozonaci
   Aluat:

  • 1,5 kg faina
  • 450 g zahar
  • 750 ml lapte
  • 75 g drojdie proaspata
  • 3 oua
  • 5 galbenusuri
  • 250 g unt 82%grasime
  • 100 ml ulei
  • o lingura untura solida(optional)
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • coaja de la o lamaie si 2 mandarine
  • 1 sticluta esenta de rom
  • 1 sticluta esenta de vanilie
  • o lingurita sare
    Umplutura:
  • 5 albusuri
  • 400 g nuca macinata
  • 200 g zahar
  • 3 linguri cacao
  • 100 g stafide inmuiate in 1/2 sticluta esenta de rom
  • un varf cutit de sare
    Pentru uns:
  • 1 galbenus batut cu 2-3 linguri de lapte 
Pentru ca am primit mai multe mesaje de la voi in care in care ma rugati sa scriu ingredientele pentru 2 cozonaci, vi le las aici:
    Aluat:
  • 1 kg faina
  • 300 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 50 g drojdie proaspata
  • 3 galbenusuri
  • 2 oua intregi
  • 150 g unt
  • 50 ml ulei
  • 1/3 lingurita sare
  • mirodenii









Inainte de prepararea cozonacului trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi pe care vi le dau: toate ingredientele pe care le vom folosi trebuie lasate de seara in bucatarie la loc caldut(mai putin laptele). Vom folosi faina superioara tip 000. Peste drojdie nu trebuie sa punem lichide fierbinti ci doar caldute(35-40°C). Drojdia nu trebuie sa intre in contact direct cu sarea. Mare atentie daca folositi drojdie uscata pentru ca sunt doua tipuri: una activa, care trebuie dizolvata in lapte si cealalta este drojdia instant care se amesteca direct in faina....cititi prospectul de pe ambalaj inainte de folosire. Aluatul de cozonac trebuie framantat cel putin o jumatate de ora. Cu cat il vom framanta mai mult, cu atat cozonacul ne va iesi mai pufos. Framantam aducand marginile catre centru, iar in timpul framantarii vom lovi/tranti aluatul de cateva ori de blatul/masa de lucru. Aluatul se poate framanta si la robot…cam 20 de minute. Daca alegem sa ii punem umplutura, nu trebuie sa exageram cu ea. Umplutura in exces face cozonacul sa crape si sa nu mai fie asa pufos. Aluatul trebuie lasat la dospit pana isi dubleaza volumul, chiar si putin mai mult (cca 2 ore). La dospit pentru cca 45 de minute vor sta si cozonacii in tavi inainte de coacere….daca nu sunt dospiti suficient vor crapa la copt.. Daca cuptorul vostru nu coace uniform puteti intoarce/inversa tavile cu cozonaci, dar nu in primele 20 de minute…doar dupa 20 de minute vom deschide usa cuptorului. Eu am copt cozonacii in cuptorul clasic pe gaz. Daca ii coaceti in cuptorul electric setati functia de caldura sus/jos + ventilatie…180°C, iar daca se rumenesc prea repede reduceti temperatura dupa 20 de minute la 170 °C. Daca se rumenesc din primele minute se pot acoperi cu hartie de copt ca sa se coaca si in interior…aici depinde mult de cuptorul fiecaruia dintre noi.
Niciodata nu vom taia cozonacul cand este fierbinte...daca nu aveti rabdare, asteptati macar sa devina caldut, apoi rupeti din el😍. Cam atat am avut de spus…daca aveti si voi alte sfaturi, le astept cu drag in comentarii. Sa va fie de folos!   



Mod de preparare
Aluat:
Punem ouale si galbenusurile intr-un castron, adaugam sarea peste ele, le batem cu furculita si le lasam deoparte. Cernem faina de doua ori intr-un vas mai mare. Incalzim 500 ml de lapte si adaugam zaharul. Amestecam pana acesta se dizolva, il dam deoparte si adaugam zaharul vanilat si coaja de citrice. Separat, turnam 250 ml de lapte clocotit peste 3 linguri cu faina si amestecam rapid ca sa nu faca cocoloase. Cand acest amestec devine caldut (nu trebuie sa friga) adaugam peste el drojdia frecata cu o lingura de zahar. Amestecam si lasam "maiaua" la crescut pana isi dubleaza volumul. Punem untura, untul si uleiul intr-o craticioara la incalzit si lasam doar cat sa se topeasca untul si untura. Facem o adancitura in mijlocul fainii si punem maiaua crescuta. Amestecam ouale batute cu laptele caldut si esentele, apoi incepem sa le incorporam treptat in faina. Cand se formeaza aluatul il rasturnam pe blatul de lucru. Daca aluatul este prea tare mai adaugam putin lapte caldut, iar daca este prea moale mai punem putina faina.... depinde de gradul de umiditate al fainii pe care o folosim. Rasturnam aluatul pe blatul de lucru si incepem sa il framantam adaugand cate putin unt si ulei caldut. Framantam aducand marginile aluatului catre centru si il lovim din cand in cand de blatul de lucru. Mai incalzim untul si uleiul daca se racesc. Framantam aluatul cel putin o jumatate de ora sau pana incepe sa faca basici. Cand am timp suficient il framant o ora si ies niste cozonaci extrem de pufosi care se rup in fasii. Cand este gata, punem din nou aluatul in vas, il acoperim cu un prosop curat si il lasam la crescut la loc cald pana isi dubleaza volumul.
Umplutura: mixam albusurile cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul treptat si mixam in continuare pana ne iese o bezea tare si lucioasa. Incorporam nuca amestecand usor cu o spatula si la sfarsit punem cacaoa si stafidele.
*
Cand aluatul este suficient de crescut il impartim in 6 bucati pe care le vom framanta usor. Intindem cu mana(In forma dreptunghiulara) fiecare bucata pe blatul de lucru uns cu ulei. Punem din compozitia de nuca pe toata suprafata, apoi rulam. Impletim cate doua rulouri si le asezam in formele tapetate cu hartie de copt. Eu, al treilea cozonac l-am copt intr-o forma de guguluf pe care am uns-o cu ulei. Lasam la crescut aproximativ trei sferturi de ora, apoi ungem cozonaii cu galbenus. Dam tavile la cuptorul preincalzit la foc potrivit(180°C) pentru aproximativ 50 de minute sau pana cozonacii se rumenesc frumos. In primele 20 de minute nu vom deschide usa cuptorului. Cand sunt gata, scoatem cozonacii din tavi si ii lasam la racit in bucatarie. Deliciu!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti reteta COZONACEILOR(BAIGLI) CU UMLUTURA DE NUCA SI MAC.

24 de comentarii:

  1. Buna ziua,curând o sa fac rețetă dumneavoastră. :) Dar as vrea sa știu câte grade Celsius mai exact trebuie să aibă cuptorul.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Cuptorul trebuie sa fie incins la 175-180 grade. Iti multumesc si eu pentru vizita, o seara buna!

      Ștergere
  2. Anonim5/4/18

    Super reteta! Mi-au iesit din prima! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Ma bucur mult pentru reusita cozonacului. Te mai astept sa probezi si alte retete. Te pup, o zi frumoasa!

      Ștergere
    2. As dori sa stiu daca il coaceti cu ventilatie??

      Ștergere
    3. Eu i-am copt in cuptorul clasic, pe gaz. La cuptorul electric se coc cu ventilatie, caldura sus, jos.

      Ștergere
  3. Anonim6/4/18

    Astăzi mam gândit sa fac cozonaci si am încercat această rețetă mia iesit din prima si sunt fffff buni si pufosi mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte frumos explicata aceasta reteta ! Am inteles cum trebuie sa procedez si cu siguranta o voi incerca ! Va multumesc mult sunteti specialista in bunatatile culinare !

    RăspundețiȘtergere
  5. Voi incerca si eu aceasta reteta, arata foarte bine si recunosc ca nu am incercat niciodata din 1,5 kg faina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Ti-o recomand cu mare drag. Te pup, sa ai un weekend minunat!

      Ștergere
  6. Buna ziua, aveti cuptor electric sau pe gaz? Ma interesa la cuptorul pe caz ce versiune aleg, incalzire sus-jos si 175-180 sau clasic cu 175-180? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Cuptorul cu gaz l-am folosit....incalzirea clasica.

      Ștergere
  7. Anonim20/12/18

    Buna ziua am incercat azi sa fac aceasta reteta dar mi-a ieșit aluatul destul de moale și foarte lipicios.este normal?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Scuze, acum am vazut mesajul. Depinde ce faina ai folosit. Chiar daca iese moale, dupa ce o sa creasca cu siguranta vei lucra bine cu el

      Ștergere
    2. Sper ca ti-a reusit pana la urma

      Ștergere
  8. Da pot spune că mi-a ieșit .mi sa lăsat un pic in tava nu ff mult,data viitoare o sa incerc alt fel de faina pt este foarte bun la gust

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca iti plac la gust. O noapte linistita si Craciun fericit!

      Ștergere
  9. Buna ziua. Am o intrebare pentru dumneavoastra: cata drojdie trebuie sa folosesc ,daca am drojdie uscata(granule)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Scuze ca raspund asa tarziu...21 g drojdie(3 pliculete). Sarbatori cu bine!

      Ștergere
  10. Buna ziua, reteta este extraordinara🤤 imi lasa gura apa numa cand ma gandesc. Am incercat-o acum cativa ani si de atunci o fac cu fiecare ocazie. Cu varsat au venit si cateva kg in plus si am incercat sa fac fara zahar doar cu indulcitor(erytrit) numa ca a crescut foarte greu(in 8 ore a crescut jumatate de volum😔) si nu a mai iesiti asa pufos. Ce asi putea sa fac? Multumedc mult🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Incearca indulcitorul de stevie, aluatul creste ca orice aluat in care folosim zahar. Pup, o zi frumoasa!

      Ștergere
  11. Buna ziua, imi puteti spune exact marimea tavilor de cozonac? Latime, lungime si inaltime? Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  12. Anonim21/4/22

    As vrea sa fac și eu cozonac după rețetă d-voastră, arata delicios și sunt sigura ca și sunt delicioși!!Voiam doar sa întreb dacă se poate pune și rahat în compoziția de nuca ..încurcă cu ceva la creșterea aluatului când ii coc ?

    RăspundețiȘtergere

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!

COPYRIGHT Bunătăți din bucătăria Gicuței ©2016- 2024. Toate articolele și imaginile de pe acest blog aparțin autorului Bunătăți din bucătăria Gicuței. Orice multiplicare, copiere sau publicare a acestora fără acordul scris al autorului, se vor pedepsi conform legii in vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.).