12.03.2017

Prajitura cu nuca si gem

Nu mai facusem de mult aceasta bunatate de prajitura si m-am gandit sa o repet si sa impartasesc reteta si cu voi. Este o prajitura cu ingrediente la indemana oricui, o prajitura care se prepara usor, iar rezultatul este divin. O prajitura delicioasa si frageda. V-o recomand din tot sufletul.💛

Daca probati reteta mea de Prajitura cu nuca si gem sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😍. Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de FacebookFacebook.😉.

    Ingrediente
    Blat I:
  • 400 g faina
  • 150 g untura solida(sau 200 g unt 80% grasime)
  • 200 g smantana (20%grasime)
  • 100 g zahar
  • 2 gabenusuri
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • un pliculet praf de copt
  • un varf cutit de sare
   Blat II:
  • 4 oua
  • 2 albusuri(ramase de la blatul I)
  • 150 g zahar
  • 250 g nuci macinate
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • un varf cutit de sare
   In plus:
  • un borcan gem de prune(400 g)

Mod de preparare
Blat I :
Cernem faina intr-un castron impreuna cu praful de copt.
Adaugam restul ingredientelor, amestecam pana se formeaza aluatul, apoi il transferam pe masa de lucru infainata. Daca inlocuiti untura cu unt, acesta trebuie sa fie moale. Il framantam 1-2 minute, nu mai mult.
Rupem 1/4 din aluat si-l dam deoparte...din el vom face, la final, un grilaj deasupra prajiturii.
Aluatul ramas il intindem cu sucitorul direct pe hartia de copt si il transferam cu totul intr-o tava(25x35cm). Dam tava deoparte pana pregatim celalat blat.
Blat II:
Separam albusurile de galbenusuri.
Peste cele 6 albusuri adaugam un varf cutit de sare si le mixam pana devin spuma. Adaugam zaharul in 2-3 reprize mixand bine de fiecare data pana acesta se dizolva complet. Trebuie sa ne iasa o bezea tare si lucioasa. Adaugam galbenusurile pe rand si mixam dupa fiecare. Cu ajutorul unei spatule de bucatarie incoropram treptat miezul de nuca, amestecand usor, de jos in sus. Spre sfarsit aromatizam cu esenta.
*
Peste aluatul din tava intindem gemul, apoi turnam compozitia blatului II.
Din aluatul pe care l-am oprit facem snururi subtiri pe care le asezam, in forma de grilaj, deasupra prajiturii.
Dam tava la cuptorul preincalzit la foc mediu(180°C) pentru aproximativ 40 de minute sau pana prajitura se rumeneste frumos deasupra. Cand este gata, lasam prajitura sa se raceasca in tava, apoi o putem portiona.....am obtinut o
 prajitura satioasa, spornica si gustoasa😉.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti toate RETETELE MELE IN ORDINE ALFABETICA.

4 comentarii:

  1. Minunata!! imi era dor de ea...Multumesc pentru toate bucuriile pe care ni le faceti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, Sabina! O seara binecuvantata sa aveti!

      Ștergere
  2. Anonim9/9/23

    Am facut astazi aceasta prajitura. Nu este prima reteta incercata de la dvs de pe blog. Sunt multumita de rezultat. Este usor de facut si este gustoasa. Multumesc pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag. Ma bucur mult ca incerci retetele mele, si mai ales ca iti plac, O zi frumoasa!

      Ștergere