21.01.2017

Prajitura (guguluf) din albusuri si crema de ciocolata

Cand gatesc ciorba de burta sau diferite ciorbe la care folosesc doar galbenusul sau fac crema de vanilie, albusurile le pastrez in congelator pana se strang suficiente ca sa pot face un desert. Astazi le-a venit randul😉.

Daca probati reteta mea de Prajitura (guguluf) din albusuri si crema de ciocolata, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata.


    Ingrediente:
  • 11 albusuri
  • 11 linguri faina
  • 11 linguri zahar
  • 5 linguri ulei
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 2 lingurite coaja de lamaie
  • un varf cutit de sare
    Mousse de ciocolata:
  • 200 g ciocolata 50% cacao
  • 400 ml frisca lichida
  • o lingurita gelatina
  • 4 linguri apa
   Glazura:
  • 150 g ciocolata 50%cacao
  • 50 g unt
  • 2-3 linguri de frisca lichida

Mod de preparare:
Blat: am mixat albusurile cu sarea pana s-a format o spuma tare. Am adaugat zaharul lingura cu lingura si am mixat bine dupa fiecare ca sa se dizolve tot zaharul. Am obtinut o bezea tare si lucioasa. Cu mixerul la viteza mica am incorporat uleiul treptat, ca la maioneza, apoi am aromatizat cu esenta de vanilie. Cu ajutorul unei spatule am incorporat faina pe care am cernut-o dinainte. Am amestecat usor de jos in sus. La sfarsit am aromatizat cu coaja rasa de lamaie.
Am turnat compozitia astfel obtinuta intr-o forma de guguluf unsa cu unt si tapetata cu faina. Am copt blatul in cuptorul preincalzit la foc mediu (180
°C) aproximativ 40 de minute. Am facut testul scobitorii. Cand a fost gata, am scos blatul din forma si l-am lasat pana a doua zi. Este foarte important ca sa se raceasca bine sa il putem decupa frumos. A doua zi am taiat un capacel si am scobit cu un cutit interiorul(vezi foto).
Mousse de ciocolata: am lasat gelatina la hidratat in cele patru linguri de apa rece timp de10-12 minute.Intr-o craticioara am pus ciocolata rupta bucatele si 100 ml frisca lichida. Am lasat craticioara pe foc doar cat sa se topeasca ciocolata(fara sa fiarba) si am amestecat continuu. Am topit gelatina hidratata cateva secunde la foc mic si am adaugat-o in sosul de ciocolata. Am amestecat bine si am lasat sa se raceasca. Cu ajutorul mixerului am incorporat sosul de ciocolata racit in restul(300 ml) de frisca batuta.
Am umplut blatul cu mousse-ul de ciocolata, i-am pus capacelul(scobit si umplut ) si l-am glazurat cu ciocolata topita in frisca si unt. Am pastrat prajitura in frigider pana in momentul servirii. Deliciu!
Sa va fie de folos!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca❤. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti si alte retete cu DULCIURI.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!

COPYRIGHT Bunătăți din bucătăria Gicuței ©2016- 2024. Toate articolele și imaginile de pe acest blog aparțin autorului Bunătăți din bucătăria Gicuței. Orice multiplicare, copiere sau publicare a acestora fără acordul scris al autorului, se vor pedepsi conform legii in vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.).