14.11.2016

Gem de gutui

Gemul de gutui este gustos si aromat. Dupa gustul si dorinta fiecaruia se pot adauga zahar vanilat sau baton de vanilie. La fel se face si dulceata de gutui, doar ca  vom toca fructele in cubulete.



   


Daca probati reteta mea de Gem de gutui, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.



     Ingrediente:
  • 2 kg gutui ( cantarite dupa ce le-am curatat si dat pe razatoare) 
  • 2 kg de zahar 
  • 1 litru de apa 
  • sucul de la o lamaie

Mod de preparare:
Pentru inceput ne ocupam de borcanele in care urmeaza sa punem gemul: le spalam si clatim bine cu apa, apoi le asezam intr-o tava, fara sa se atinga intre ele. Punem tava cu borcanele(10-11 borcane de 370 ml) in cuptor si il aprindem la foc mic. Sterilizam borcanele in jur de 20 de minute, apoi inchidem flacara cuptorului si punem in tava cu borcane si capacele acestora spalate in prealabil. Le lasam in cuptorul cald pana se racesc si terminam gemul de facut.
Spalam gutuile, le stergem si le curatam de coaja si cotor. Le dam pe razatoarea cu orificii mari. Punem apa cu zaharul la fiert intr-o oala (cratita) cu peretii grosi si lasam sa fiarba 15-20 de minute sau pana se formeze un sirop. Adaugam gutuile si fierbem gemul la foc mic avand grija sa amestecam mai des ca sa nu se lipeasca de fundul vasului. Lasam gemul sa fiarba pana scade si  capata o culoare rosiatica. Nu trebuie fiert prea mult pentru ca dupa racire se va ingrosa destul de tare.  La mine a durat aproximativ 1ora si 10 minute. La jumatatea fierberii adaugam sucul de lamaie. Cand gemul este gata il punem fierbinte in borcane. Sigilam cu capace si intoarcem borcanele cu gura in jos pentru 10-15 minute, apoi le ridicam in pozitia normala, le invelim intr-o patura si le lasam sa se raceasca lent. Etichetam borcanele si le punem pe raftul din camara sau beci. La iarna ne vor prinde tare bine😉
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca😘. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti si alte retete cu DULCETURI/SIROPURI.









13 comentarii:

  1. Sunt minunate Mulțumim pentru rețete!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mult drag!Iti multumesc si eu pentru vizita, pup!

      Ștergere
  2. Minunata reteta de gem de gutui, rapid si fara complicatii. Multumim.

    RăspundețiȘtergere
  3. Arată foarte bine și sunt convinsă că este și delicioasă. O să încerc și eu reteta. În general, eu gătesc după rețetele dvs.Toate sunt delicioase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, pup, o noapte binecuvantata sa aveti!

      Ștergere
  4. Anonim17/10/22

    Multumim pentru reteta .

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim22/10/22

    Foarte bun gemul,decât ca mie mi-a ieșit un pic mai deschis la culoare!Mulțumim pentru rețete.

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim6/11/23

    Buna ziua, Gicuta! Am făcut gemul dar după ce s-a legat siropul am pus gutuile si zeama de lămâie și fără să îmi dau seama am lăsat focul la tare, și cam in 20 de minute am văzut că s-a legat, așa că am pus fierbinte in borcane și...in pături cu ele. Oare o fi bun?

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna. Daca a scazut binea v-a iesi bun si se va mentine peste iarna.

    RăspundețiȘtergere