01.08.2016

Prajitura cu blat de cacao si mascarpone


     O prajitura excelenta cu o crema fina si delicioasa. V-o recomand cu mare drag🌝


loading...
      Ingrediente
      Blat:

  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 3 linguri cacao
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • un varf de cutit de sare
      Crema:
  • 2 cutii mascarpone( a cate 250 g )
  • 200 g ciocolata alba
  • 250 ml frisca lichida indulcita
  • un pliculet gelatina granule (10g)
  • 4 linguri apa

      Glazura:
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 50 g ciocolata neagra
  • 150 g frisca lichida
  • 50 g unt
      Sirop:
  • 3 linguri zahar
  • 150 ml apa
  • 2 lingurite esenta de rom
      Décor:
  • 150 ml frisca batuta
  • 3 linguri glazura de ciocolata



Mod de preparare

Blat:separam albusurile de galbenusuri.Mixam albusurile spuma cu sarea apoi adaugam zaharul lingura cu lingura si mixam pana acesta se topeste. Punem galbenusurile pe rand si adaugam uleiul in fir subtire.Cu ajutorul unei spatule incorporam faina amestecata si cernuta cu cacaoa si praful de copt. Amestecam usor de jos in sus ,apoi turnam compozitia intr-o tava (dimensiunea 25x35 cm) tapetata cu hartie de copt. Dam tava la cuptorul preincalzit la foc mediu pentru aproximativ 35 de minute,  pana blatul trece testul scobitorii. Cand este gata il lasam sa se raceasca apoi il taiem in trei foi.Cel mai bine este sa facem blatul cu o zi inainte, ca sa-l putem taia mai usor.

Crema: punem gelatina la hidratat in cele 4 linguri de apa rece pentru aproximativ 10 minute.Ciocolata o rupem bucatele si o amestecam cu 50 ml frisca lichida. O punem pe foc si o lasam doar cat sa se topeasca (fara sa fiarba), amestecand continuu .Topim gelatina hidratata la foc mic cateva secunde (fara sa fiarba), apoi o adaugam in sosul de ciocolata fierbinte si amestecam bine.Lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi cu ajutorul mixerului incorporam ciocolata in frisca batuta.La sfarsit adaugam branza mascarpone si mixam bine.






Sirop: punem zaharul intr-o craticioara pe foc, la topit. Cand este caramelizat stingem cu apa rece(atentie la aburi). Lasam sa dea cateva clocote pana se topeste tot zaharul. Cand siropul se raceste adaugam esenta de rom.

Glazura : punem intr-o craticioara pe foc ciocolata rupta bucatele, frisca si untul. Amestecam pana se topesc si se omogenizeaza toate ingredientele ,apoi dam deoparte si lasam sa se raceasca.

Asamblare: asezam o foaie de blat pe un platou, o insiropam cu cateva linguri de sirop apoi intindem peste ea jumatate din crema. Asezam a doua foaie de blat si repetam operatiunea. Acoperim cu ultima foaie ,o insiropam si dam prajitura la congelator pentru 20 de minute, pana crema se intareste. Taiem prajitura in cuburi si peste fiecare cub turnam cu lingura glazura de ciocolata (oprim 3 linguri de glazura pentru décor).Dam prajitura la frigider pana se intareste glazura, apoi cu ajutorul unui pos formam aveline. Peste aveline turnam cate putin din  glazura pe care am oprit-o.Lasam prajitura sa stea cateva ore la rece apoi o savuram cu pofta alaturi de cei dragi.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii.
Sa va fie de folos!😘

Aici gasiti si alte retete cu bunatati din bucataria mea.




















loading...
loading...

2 comentarii:

..

Articole recente