25.05.2016

Sarmale in foi de varza acra si afumatura

Cu afumatura si gatite in cuptor , la foc mic, sunt cele mai bune sarmale. Sunt spornice, satioase si tare gustoase😊.


Daca probati reteta mea de Sarmale in foi de varza acra cu afumatura, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata💚.


    Ingrediente:
  • 1 kg carne tocata de porc
  • 300 g coasta afumata  sau alta afumatura
  • 2 verze murate potrivite ca marime 
  • 350 ml suc de rosii
  • 3 cepe mari 
  • ½ cana cu orez 
  • 1 frunza de dafin 
  • cimbru 
  • sare 
  • piper macinat
  • 3-4 linguri ulei 

Mod de preparare:
Spalam varza si daca este prea sarata o lasam vreo doua ore in apa rece. 
Curatam ceapa, o spalam si o tocam marunt. Incingem uleiul intr-o craticioara/tigaie si punem ceapa la calit. Cand se inmoaie si devine sticloasa adaugam orezul spalat, amestecam si mai lasam totul la calit 2-3 minute. Dupa acest timp oprim focul de sub craticioara si lasam la racit. Daca nu doriti sa caliti ceapa si orezul le puteti pune crude, sarmalele ies bune si asa. La ingrediente am scris 
½ cana cu orez...il masuram cu o cana cu volumul de 250 ml, cam 100 g de orez vom folosi.
Trecem carnea prin masina de tocat(eu am avut carne de porc de la tara) si o punem intr-un bol mai mare. Daca doriti puteti folosi carne in amestec porc si vita.
Cand amestecul de ceapa si orez se raceste il adaugam peste carnea tocata. Condimentam cu sare, cimbru si piper macinat si amestecam bine compozitia.O lasam deoparte pana pregatim frunzele de varza.
Desfacem frunzele de varza si taiem foi potrivit de mari carora le indepartam cotoarele si nervurile mai groase. Acum ca totu-i pregatit ne vom apuca de "infasurat" sarmalele: punem cate o lingura din compozitia de carne pe frunza de varza, rulam, apoi impingem capetele in interior. Pe masura ce formam sarmalele le asezam frumos pe o tava/platou. Mie mi-au iesit 52 de sarmale potrivite ca marime.
Pe fundul unui vas(cratita, tuci in cazul meu) punem un strat de varza tocata,  jumatate din coastele afumate, portionate(am avut coaste afumate de noi), o frunza de dafin, cimbru si piper macinat. Asezam sarmalele in straturi presarand printre ele cimbru si piper. Deasupra punem restul de afumatura si acoperim totul cu frunze de varza. Turnam apa cat sa le acopere si punem vasul direct in cuptorul preincalzit la foc mediu. Cand sarmalele incep sa clocoteasca reducem focul la mic si le lasam in cuptor pentru aproximativ 3 ore si jumatate. Cand lichidul din vas scade prea mult mai completam cu cate o cescuta cu apa fierbinte. Cu o jumatate de ora inainte ca sarmalele sa fie gata indepartam frunzele de varza de deasupra si  adaugam sucul de rosii. Miscam/rotim usor vasul ca sa se distribuie sucul de rosii peste tot si continuam fierberea sarmalelor. Cand sunt gata, lasam sarmalele sa se racoreasca putin, apoi le putem servi. Au iesit niste sarmale delicioase care s-au topit in gura😋. Le-am servit cu mamaliguta calda si ardei iute. 
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca😍. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti si alte retete de MANCARURI CARNE/PESTE.







In urmatoarele doua imagini sunt sarmale pregatite pentru un eveniment in familie. Toata lumea le-a savurat cu mare placere❤❤.

4 comentarii:

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!

COPYRIGHT Bunătăți din bucătăria Gicuței ©2016- 2024. Toate articolele și imaginile de pe acest blog aparțin autorului Bunătăți din bucătăria Gicuței. Orice multiplicare, copiere sau publicare a acestora fără acordul scris al autorului, se vor pedepsi conform legii in vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.).