17.03.2016

Sarmale cu ciuperci si orez

Sunt tare bune aceste sarmalute, aproape nici nu-ti dai seama ca nu au carne. Sunt aromate, gustoase si fragede/moi de se topesc in gura. Recomand sa le faceti si voi! ❤

Daca probati reteta mea de Sarmale cu ciuperci si orez  sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😊.Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de FacebookFacebook.😉.


    Ingrediente:
  • o varza mare murata
  • 500 g ciuperci proaspete
  • o cana cu orez(cana cu capacitatea de 250 ml)
  • 4 cepe mari
  • un morcov
  • 250 ml suc de rosii
  • 4-5 linguri cu  ulei
  • 2 frunze de dafin
  • cimbru uscat
  • boia dulce
  • sare
  • piper macinat
  • cateva fire de patrunjel verde

Mod de preparare:
Daca varza pe care o folosim este prea acra sau sarata o putem tine 1-2 ore in apa rece. Daca nu, o spalam bine si o lasam la scurs. 
Curatam ciupercile si piciorusele acestora, apoi le tocam marunt. Daca este nevoie, inainte de a le toca le trecem sub un jet de apa rece si le lasam sa se scurga bine. Curatam ceapa, o spalam si o tocam marunt. La fel curatam de coaja si morcovul, il spalam si il dam pe razatoarea cu orificii mici. Punem intr-o cratita uleiul si cand se incinge punem ceapa la calit...adaugam si un varf cutit de sare. Cand ceapa se inmoaie punem si razatura de morcov, apoi ciupercile. Le calim impreuna cam 10 minute sau pana scade zeama pe care au lasat-o ciupercile. Punem orezul spalat, amestecam si dupa 2-3 minute condimentam cu cimbru, boia, sare si piper macinat. La sfarsit punem patrunjelul tocat si oprit focul de sub cratita. Lasam compozitia la racit. Stoarcem bine varza de apa si desprindem pe rand foile. Taiem frunza de varza in 2-3 bucati...cam cat palma sa fie. Indepartam cotoarele si nervurile mai groase. Punem in centrul fiecarei foi de varza ½  lingura din compozitia de ciuperci. Rulam si impingem capetele in interior. In timp ce formam sarmalele le asezam pe un platou/tava. Cand le terminam de infasurat tocam varza ramasa si o punem  pe fundul vasului in care vrem sa fierbem sarmalele. Punem frunzele de dafin si putin cimbru si piper macinat. Eu am folosit vasul de lut, dar sarmalele se pot fierbe in cratita voastra preferata in care le faceti de obicei. Asezam sarmalutele peste varza si presaram iarasi cimbru si piper. Daca folositi cratita asezati sarmalele circular. Eu am avut suc de rosii facut in casa...a fost mai gros si l-am diluat cu 2 cani cu apa. Se poate folosi si suc din comert sau bulion/pasta de rosii diluata in apa. Turnam sucul de rosii peste saramale. Daca doriti sa puneti varza sau frunze de varza deasupra sarmalelor o puteti face. Am acoperit vasul cu capacul din dotare si l-am dat la cuptor la foc mic spre mediu  Daca folosit o cratita obisnuita ii puteti aseza partial capacul sau o lasati descoperita... dar puneti neaparat deasupra sarmalelor varza tocata sau frunze de varza pe care la final le indepartati. Altfel sarmalele s-ar rumeni prea mult. Lasam sarmalele sa fiarba cam doua ore si jumatate. Din cand in cand verificam ca sarmalele sa aiba suficient lichid ca sa nu se prinda varza de fundul vasului si sa afumam bunatate de sarmale😊. Mai putem completa cu cate o cescuta cu apa fierbinte si daca le fierbeti in cratita o mai rotiti/miscati din cand in cand. Eu am indeparta capacul vasului dupa o ora si jumatate, am mai adaugat putina apa si am mai lasat sa fiarba aproximativ trei sferturi de ora pana sarmalele au fost fierte si s-au "rumenenit" usor deasupra. Din cantitatile de mai sus mi-au iesit 43 de sarmale potrivite ca marime. Au fost absolut delicioase! 😋 
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
Astazi, 18 iunie 2020, am scos ultima varza din butoiu. Arata bine, nu-i asa?

Aici gasisi reteta SARMALELOR CU AFUMATURA.

32 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Cu mult drag! Iti multumesc si eu pentru vizita, o seara frumoasa!

      Ștergere
    2. Mmmm wauuu....le ador,si eu trebuie sa le fac....multumim pt reteta

      Ștergere
    3. Cu mult drag! Iti multumesc si eu pentru vizita, o zi frumoasa!

      Ștergere
    4. Anonim9/8/21

      Cred că este foarte delicioasă. Îți mulțumesc mult Gicuța și aștept și alte rețete, mult succes în continuare!

      Ștergere
    5. Cu drag! Te astept sa ma urmaresti pe pagina mea:https://www.facebook.com/bunatatidinbucatariagicutei/

      Ștergere
    6. Anonim5/7/23

      f. bune.

      Ștergere
    7. Multumesc frumos, pup.

      Ștergere
  2. ... trebuie să încerc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ti le recomand ..sunt tare bune!. Iti multumesc pentru vizita si te mai astept oricand,cu drag :)

      Ștergere
  3. Exact așa le fac și eu și ca sa se lege mai bine adaug 1-2:linguri de linguri cu faina de porumb.Chiar nu am mai folosit vasul roman de ceva vreme.E cazul sa fie iar folosit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Liuta! Pai atunci sa punem vasul la treaba, nu-i asa? Iti doresc o zi frumoasa si iti multumesc pentru vizita!

      Ștergere
  4. Cate sarmale ti-au iesi din aceasta reteta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. In jur de 35 de sarmale, nu mai stiu sigur

      Ștergere
  5. Anonim14/12/18

    Buna ziua!Am facut si eu aceste sarmalute,tot in vas roman ca al dvs.Foarte bune au iesit.Va pup.o zi frumoasa.Flori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Flori! Ma bucur mult pntru reusita sarmalutelor. Te pup si eu cu drag si iti multumesc pentru vizita! Un weekend frumos sa ai! <3

      Ștergere
  6. Bunnn o sa le incerc si eu cred cas f bune

    RăspundețiȘtergere
  7. Delicioase sărmăluțele! Sunt mare amatoare de aceste bunătăți. Voi continua sa le prepar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si noua ne plac tare mult :) O seara frumoasa sa aveti!

      Ștergere
  8. Anonim10/2/23

    Bună a-mi plac foarte mult o sa le fac și eu.
    Sunt foarte foarte bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Iti multumesc pentru aprecieri si sa aveti spor la gatit. O zi minunata!

      Ștergere
  9. Anonim3/3/23

    Mulțumesc ptr rețeta de sarmale de post !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag. Iti multumesc si eu pentru vizita, comentariu si aprecieri!

      Ștergere
  10. Anonim16/3/23

    Bună ziua , 300 de sarmale de post .Va rog frumos cit orez Doamna Gicuță. Va rog frumos as vrea sa fac pentru parastas ,cita ceapa și citee ciuperci îmi trebuie.ultumesc foarte frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Cantitatile, cu aproximatie, pentru 300 de sarmale medii sunt: 3 kg de ciuperci, 1, 5 kg orez 1,5 kg ceapa, 500 g morcov. Sa iti fie de folos!

      Ștergere
  11. Anonim17/3/23

    Lacramioara
    Am să fac și eu sarmale cu ciuperci în vasul roman, mi-ați făcut poftă.
    Mulțumesc pentru rețetă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, Lacramioara. O zi frumoasa si spor in toate!

      Ștergere
    2. Anonim2/4/24

      Mulțumesc pentru reteta

      Ștergere
    3. cu mare drag, va multumesc si eu pentru aprecieri!

      Ștergere

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!