09.03.2016

Mucenici moldovenesti

Mucenicii moldovenesti sunt dulci, aromati si deliciosi. Eu fac aluatul asemanator cu cel de cozonac, va dati seama ce bunatate iese. Chiar daca in zona voastra nu se fac astfel de mucenici, recomand sa incercati reteta...faceti macar jumatate de portie, apoi o sa vedeti ca an de an o sa ii tot repetati💛 

Daca probati reteta mea de Mucenici moldovenesti sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😍. Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de FacebookFacebook.😉.
 
   Ingrediente 
   Aluat:
  • 1 kg faina
  • 200 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 50 g drojdie proaspata sau 14 g uscata
  • 5 galbenusuri
  • 100 g unt
  • 100 ml ulei
  • coaja de la o lamaie mare
  • esenta rom, vanilie
  • 1/2 lingurita sare
   Pentru uns:
  • 2 galbenusuri batute cu 2-3 linguri de lapte
   Sirop:(optional)
  • o cana(cu volumum de 250 ml) cu zahar
  • 2 cani cu apa
  • o linguria coaja de lamaie
  • esenta rom, vanilie
   Pentru finisat:
  • miere
  • miez de nuca macinat mai mare




Mod de preparare
Aluat:

Amestecam drojdia cu 4 linguri de lapte caldut, 1/2 lgt zahar si una de faina. Omogenizam si lasam la dospit in jur de 15 minute.
Restul de lapte il punem intr-o craticioara pe foc la incalzit impreuna cu zaharul si sarea. Cand zaharul si sarea se dizolva inchidem focul de sub craticioara si lasam sa se racoreasca.
Batem galbenusurile cu furculita si le adaugam in laptele racorit impreuna cu esentele si coaja de lamaie.
Punem untul impreuna cu uleiul la incalzit. Lasam doar cat sa se topeasca untul si dam deoparte.
Intr-un castron mare cernem faina si facem o adancitura in mijlocul ei. Vom folosi faina tip 000. Punem drojdia dospita si compozitia de oua si lapte. Daca folositi drojdie uscata o amestecati direct in faina.
Amestecam pana se incorporeaza toate ingredientele, apoi rasturnam aluatul pe blatul de lucru si incepem sa framantam adaugand cate putin unt si ulei. Framantam aproximativ 25-30 de  minute aducand marginile aluatului catre centru si lovind-ul din cand in cand de blatul de lucru. Cand este gata, punem aluatul din nou in castron, il acoperim cu un prosop sau folie alimentara si il lasm la crescut pana isi dubleaza volumul(aproximativ o ora jumatate a durat la mine).
Dupa acest timp, rasturnam aluatul pe blatul de lucru uns cu putin ulei si il impartim in 25 de bucati egale....alta data l-am impartit in 16 bucati si am facut 16 mucenici mari. Ar fi perfect daca aveti un cantar de bucatarie ca sa cantariti aluatul.  Framantam putin fiecare bucata de aluat si ii dam forma rotunda.
Rulam fiecare bila de aluat pana obtinem un snur lung de aproximativ 80 cm. Pliem snurul la mijloc, rasucim, lipim capetele sub forma de cerc, apoi rasucim din nou pentru a forma un 8. In timp ce formam mucenicii ii punem in tavi tapetate cu hartie de copt lasand distanta intre ei. Ii mai lasam cam 30 de minute sa creasca in tavi, dupa care ii ungem cu galbenus si ii punem in cuptorul preincalzit la foc mediu(180
°C) pentru 25 de minute sau pana se rumenesc frumos.
Sirop:
Punem apa, zaharul si coaja de lamaie intr-o craticioara pe foc. Lasam sa dea cateva clocote, dupa care dam craticioara deoparte si adaugam esentele. Cu acest sirop pensulam mucenicii 
copti lasati inainte 10 minute la racorit. Dupa ce ii insiropam, ii ungem cu miere si deasupra presaram miezul de nuca macinat. Un deliciu....pufosi, aromati si deliciosi.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti RETETELE MELE DE LA A LA Z, 









Aici am facut 25 de mucenici.
Iar aici am facut 16 bucati, au fost mai mari.







Aici gasiti reteta pentru MUCENITI UMPLUTI CU NUCA.

9 comentarii:

  1. Buna ziua. Acum vreau să fac si eu. Puteti sa.mi spuneti in loc de drojdie proaspătă dacă pot să pun uscată? Si daca da, ce cantitate. Va multumesc anticipat pt raspuns

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Cristina! Imi pare rau ca acum am vazut mesajul tau...14-15 g de drojdie uscata erau suficiente.

      Ștergere
  2. Super buni! Am făcut de doua ori la insistenta familiei! Mulțumesc! X

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim5/3/23

    Am sa incerc pentru prima dată sa fac🙈🙈🙈🙈sper sa și reușesc, mulțumesc mult pt rețetă si revin cu o fotografie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vei reusi cu siguranta...astept sa imi spui cat de mult v-au placut.

      Ștergere
  4. Anonim4/3/24

    Câți mucenici ies dintr-un 1 kg de faina?

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim4/3/24

    Am văzut acum,25 mai mici și 16 mai mari.Arata super,de-abia aștept sa fac!

    RăspundețiȘtergere

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!