29.02.2016

Zacusca de vinete

Mie tot zacusca facuta dupa reteta clasica imi place cel mai mult...exact cum o faceau mamele si bunicile noastre.❤❤❤


Daca probati reteta mea de Zacusca de vinete, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.

     Ingrediente:
  • 4 kg vinete 
  • 2 kg ardei kapia 
  • 1 kg gogosari 
  • 1, 5 kg ceapa 
  • 700-800 ml suc de rosii 
  • 500-600 ml ulei 
  • 3-4 frunze de dafin 
  • sare 
  • piper 






Mod de preparare:
Mai intai ne ocupam de sterilizarea borcanelor: le spalam cu apa calda si detergent de vase, le clatim bine, apoi le asezam pe o tava fara sa se atinga intre ele si fara sa le inchidem cu capace. Capacele le vom pune la uscat doar dupa ce inchidem cuptorul. Punem tava cu borcanele in cuptor la foc mic pentru 15-20 de minute, apoi inchidem cuptorul si le lasam acolo sa se raceasca.
*
Vinetele, gogosarii si ardeiul capia le coacem si curatam, apoi le lasam la scurs. Aceasta operatiune o putem face cu o zi inainte ca este destul de migaloasa. 
Cantitatile din reteta le-am dat cu legumele crude, inainte de curatare.
Daca aveti 2-3 ardei in plus sau 1-2 vinete, le putei adauga fara nicio problema...cantitatile ingredientelor nu sunt batute in cuie. Ceapa curatata si spalata o taiem solzisori. Daca doriti o puteti trece prin masina de tocat...la fel si ardeii copti. 
Punem uleiul intr-un vas cu fundul mai gros, asezam vasul pe foc si cand uleiul se incinge adaugam ceapa si 1/2 lingurita de sare. Cand ceapa se inmoaie putin(dupa cca 7-8 minute) punem ardeiul taiat si dupa ce incepe sa clocoteasca adaugam si vinetele tocate. 
Punem frunzele de dafin, putina sare si piper si lasam zacusca sa fiarba la foc mic. Daca doriti, puteti pune vasul cu zacusca in cuptor...eu va recomand sa faceti acest lucru, zacusca iese mai gustoasa. Amestecam des ca sa nu se lipeasca legumele de fundul vasului. Dupa aproximativ un sfert de ora adaugam sucul de rosii, potrivim gustul de sare si piper si lasam zacusca sa fiarba in continuare pana uleiul incepe sa iasa putin la suprafata legumelor...la mine a durat cam o ora si un sfert. Cand zacusca este gata inlaturam frunzele de dafin si o punem, asa fierbinte, in borcanele sterilizate.
Inchidem borcanele cu capace si le asezam intr-o oala sau doua in care asternem mai mule straturi de coli de scris sau prosop/prosoape de bucatarie. Turnam apa rece pana aproape de capace si punem oala pe foc. Cand apa incepe sa clocoteasca reducem focul si continuam fierberea borcanelor inca trei sferturi de ora. Lasam borcanele sa se raceasca in apa in care au fiert acoperite cu un prosop gros.
Din ingredientele de mai sus mi-au iesit 12 borcane (370 ml) de zacusca. Un deliciu!!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca😘. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti si alte retete cu APERITIVE/GARNITURI.






In urmatoarele doua imagini de mai jos vreau sa va arad cum mi-a iesit zacusca fiarta in cuptor, cu ceapa si ardeii trecuti prin masina de tocat. Este un deliciu! 
Aici gasiti reteta TOCANITEI CU LEGUME SI PUI.

14 comentarii:

  1. Multumim de reteta!!Ce suc de rosii ati folosit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, am făcut si eu ac rețeta de zacusca si am folosit suc de rosii făcut tot după rețeta doamnei Gicutei. E mult mai bun de cât cel din comerț

      Ștergere
    2. Buna, Mari. Am folosi duc de rosii facut de mine. Aici gasesti reteta:https://bunatatidinbucatariagicutei.blogspot.com/2016/02/suc-de-rosii-pentru-iarna.html

      Ștergere
  2. Cristian, ma bucur mult ca ti-au placut zacusca si sucul de rosii. O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumim pentru retete😘

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim9/9/22

    Bună seara,așa o făcea mama așa o fac și eu cum am învățat de la ea.E cea mai buna!🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Retetele preluate de la mamele noastre sunt cele mai gustoase. O zi frumoasa sa ai!

      Ștergere
  5. Anonim10/9/22

    Mulțumim de rețete foarte bun totul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag, iti multumesc si eu pentru aprecieri.

      Ștergere
  6. Anonim19/9/22

    Bună seara!4kg de vinete coapte sau crude ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Vinetele cantarite inainte de coacere...crude, da!

      Ștergere
  7. Anonim17/8/23

    Bună! Se poate exclude bulionul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Am folosit suc de rosii , nu bulion. La zacusca se pun rosii, suc de rosii sau bulion...fara nu se poate.

      Ștergere

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!

COPYRIGHT Bunătăți din bucătăria Gicuței ©2016- 2024. Toate articolele și imaginile de pe acest blog aparțin autorului Bunătăți din bucătăria Gicuței. Orice multiplicare, copiere sau publicare a acestora fără acordul scris al autorului, se vor pedepsi conform legii in vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.).