29.02.2016

Sirop de menta

Siropul de menta se prepara usor, este aromat si tare bun. Se poate folosi la diferite deserturi sau se poate consuma diluat cu apa minerala sau plata. Va recomand sa faceti si voi macar o portie.💜






Daca probati reteta mea de Sirop de menta, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite💜.


   Ingrediente:
  • 400 g frunze de menta
  • 2 kg de zahar
  • 2 litri




Mod de preparare:
Spalam frunzele de menta in mai multe ape reci, apoi le lasam la scurs intr-o strecuratoare mare. Daca aveti menta cu tulpini fragede, o puteti pune cu totul. Menta am cules-o din gradina fratelui meu, este foarte aromata. Se poate folosi orice fel de menta/izma…de gradina sau menta salbatica.
Punem apa intr-o oala incapatoare si o punem pe foc. Cand apa clocoteste adaugam menta, iar cand incepe sa clocoteasca reducem focul la mic si o lasam sa fiarba aproximativ 10 minute. Dupa acest timp acoperim oala cu capac si lasam menta la infuzat pana se raceste sau peste noapte. Vom obtine un ceai foarte aromat.
Pregatim sticlele in care vom pune siropul: le spalam si le sterilizam. Aici gasiti metoda de sterilizare. Din cantitatile de mai sus am obtinut 2,5 litri de sirop pe care l-am pus in sticle mici de 250 ml.
Intre timp strecuram ceaiul de menta, mai intai printr-o strecuratoare mare, apoi il mai strecuram odata prin strecuratoare in care punem o panza deasa sau un tifon impaturit in 4. Stoarcem menta bine pana la ultima picatura. Adaugam zaharul peste ceaiul de menta si punem cratita/vasul pe foc potrivit. Indepartam spuma care se formeaza ori de cate ori este nevoie si stergem din cand in cand marginile interioare ale cratitei cu o panza curata, umeda sau un burete nou de bucatarie. Fierbem siropul cca 20 de minute sau pana capata consistenta si devine ca o miere mai subtire. Se poate face proba picaturii ca la dulceata: trecem cu lingurita prin sirop si lasam sa cada ultimile picaturi pe o farfurie curata si uscata. Daca picaturile nu se imprastie siropul este gata. Daca aveti un termometru de cofetarie puteti urmari cu el temperatura siropului…cand ajunge la 104 grade siropul este gata.
Punem siropul fierbinte in sticlele sterilizate, astupam sticlele cu dop, apoi punem peste ele o patura sau un prosop mai gros si le lasam sa se raceasca lent. Cand se racesc le depozitam in beci sau camara pana la consum. Rezista si 3 ani…daca rezistati voi sa nu il savurati 😊 .
Daca doriti ca siropul sa aiba culoarea verde ii putei adauga colorant alimentar inainte cu 2-3 minute sa fie gata.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii, plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca❤. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.

In poza de mai jos i-am adaugat siropului colorant verde.

Aici gasiti retea SIROPULUI DE SOC
Aici gasiti reteta SIROPULUI DE FLORI DE SALCAM.


25 de comentarii:

  1. Mierea este obligatoriu???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mariana, este optional. Am sa modific si in reteta. O seara frumoasa!

      Ștergere
  2. Multumesc ....si colorant verde . este lichid??...de la ce firma?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mariana, am folosit colorant gel de la Dr.Oetker. Si eu iti multumesc pentru vizita! O zi frumoasa in continuare!

      Ștergere
  3. Anonim1/7/16

    Se poate bea cu apa minerala si gheata?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desigur, este una dintre cele mai bune bauturi racoritoare. Te pup, o zi fumoasa sa ai!

      Ștergere
  4. Anonim28/7/16

    cat e de GENIALA reteta asta! Mai ales pe caldurile astea, o bautura super faina. Trebuie sa fac! mersi mult de tot Gicuta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Toma Irina10/5/17

    Ce cantitate de sirop ati obtinut din prepararea ingredientelor de mai sus ? Multumesc .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Irina, am obtinut aproximativ 1 litru de sirop foaarte gros. Te pup si-ti mltumesc de vizita <3

      Ștergere
  7. Cris Enea6/5/18

    Cand recoltati frunzele de menta? Adica exista o perioada anume, dupa/inainte de inflorire?

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna, Cris. Nu exista o perioada anume. Eu am cules menta cand tulpinile erau de 5-6 centimetri.

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim8/5/18

    fara colorant lasa-l natural

    RăspundețiȘtergere
  10. Cât timp se poate pastra siropul in camara ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Eu l-am pastrat in pivnita, la mine a tinut si doi ani.

      Ștergere
  11. Anonim8/5/22

    Daca luam menta din piata...cica e de mai multe feluri...de apa si nu mai stiu de care...este cate una care nici nu miroase a menta. Cum cumparam?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Menta trebuie sa aiba miros puternic de menta.

      Ștergere
  12. Cristina Ananie5/5/23

    Se poate folosi mentă care crește în grădină la tară?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se poate face cu orice fel de menta. O zi frumoasa!

      Ștergere

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!